stari grad klub 50 plus stari grad klub 50 plus

NEVLADINA ORGANIZACIJA STARI GRAD 50+

SR / EN

Naslovna O nama KLUB 50± TRAVEL 50± JOB 50± Naš rad Info blok Kontakt

 

Info-blok

| 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

stari grad klub 50 plus

Događaji

| 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |

#Retrospektiva 2016

Pogledajte retrospektivu rada Nevladine organizacije  Stari grad 50+ u 2016 godini 

 

Javni čas korisnika programa "Parliamo italiano 2"

U nedelju 25.decembra održan je javni čas korisnika programa Program “Parliamo italiano 2”-drugi ciklus besplatnog kursa italijanskog jezika. Program je realizovan u periodu od 01. oktobra do 25 decembra 2016 godine. Programom je bila obuhvaćena edukacija polaznika o istoriji, kulturi i književnosti italijanskog naroda. Na program se prijavilo ukupno 45 članova (prijatelja) Kluba 50+/-, a nastavu je pohadjalo i završilo 16 članova.
U februaru 2017 započinjemo program " Parliamo italiano 3"- treći ciklus besplatnog kursa italijanskog jezika za srednji i viši nivo.
Prijave počinju od 04. januara. Do tada sve najbolje u Novoj godini želi vam Tim Stari grad 50+. 

 

Decembarske radionice crtanja i stripa

Starogadska medjugeneracijska saradnja.

Nove radionice KZM (kancelarije za mlade opštine Stari grad ) tokom decembra  vodili su članovi stručnog tima NVO Stari grad 50+ . Radionice su  bile namenjene prijateljima Kluba 50 i svim mladim starogradjanima .MLADI I STARIJI JEDNI ZA DRUGE 
Program radionica crtanja i stripa u nastavljamo i u januaru 2017 u istom terminu  PONEDELJAK od 19.30h, Strahinića bana 2 
Radionice su BESPLATNE
 

 

Saradnja sa Kancelarijom za mlade

5. decembra započeli smo realizaciju više programa u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Stari grad,  pod nazivom "Mladi i stariji , jedni za druge". Besplatni programi obuhvataju radionice smeh joge, pletenja sa vunom ,crtanja i stripa. Radionice vode članovi stručnog tima - volonteri NVO Stari grad 50+. Dobrodošli

 

50+; saveti i mogućnosti za zdrav stil života

NVO Stari grad 50+ u svojstvu suorganizatora Serbian Visions-a u nedelju 27. novembra  predstavila se predavanjem na temu "50+, saveti i mogućnosti za zdrav stil života"  u punoj sali  Radisson hotela u Beogradu. Ponosni smo što smo, još jednom, u društvu najboljih bili  učesnici na ovom multikongresu.
Jelena Žikić, izvršni direktor NVO Stari grad 50+ pozdravila je učesnike i goste i ukratko je predstavila  rad udruženja.
Maja Volk, profesor dramaturgije, pisac, muzičar poručila je da je razvoj i doživotno učenje, usavršavanje mladosti, život na neodređeno vreme, pun smisla, radosti i ciljeva je ono čemu treba stremiti. 
Vuk Stevanović, PhD , govorio je o značaju  fizičke aktivnosti ispred Instituta za medicinska istraživanja 
Zoran Ilić, vlasnik i direktor kompanije Biomelem,istakao je važnost i značaj  društvene odgovornosti, povezivanje privrede i organizacija civilnog društva, napomenuvši da je upravo iz tog razloga pokrenuo i svoje udruženje Moj heroj.
Marija Živanović Vjetrović, ispred kompanije Zepter pod sloganom " Živi zdravo, živi duže" , koja preko 25 godina brine o zdravlju ljudi predstavila je programe i proizvode  za zdrav stil života.
Olivera Radovanović, predsednica Smeh joga Srbije, implementator ove moćne tehnike u Srbiji, pojasnila nam je zašto je smeh, lek za današnjicu .
Predavanje smo završili deleći ono najbolje u nama  - smeh i ljubav.
 

 

 

Serbian Visions 2016

Tokom proteklog vikenda, 26. i 27. novembra održan je Serbian Visions , specifičan koncept okupljanja organizacija civilnog sektora, udruženja, stručnih asocijacija, institucija i instituta i privrede.
Cilj organizovanja jedinog multikongesa u Srbiji - Serbian Visions je jačanje uloge civilnog društva u zemlji i stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta kroz davanje doprinosa važnim razvojnim segmentima zemlje. Bilo nam je zadovoljstvo što je NVO Stari grad 50+ bio deo ovako velikog dogadjaja.
U svojstvu suorganizatora 27. novembra u punoj sali M2 hotela Radisson, gde se održalo 60 predavanja tokom dva dana, predstavili smo se predavanjem "50+, saveti i mogućnosti za zdrav stil života".
Zahvaljujemo se svim divnim ljudima koji su odvojili svoje vreme i došli da čuju korisne savete, dragim učesnicima, kao i Nemačko-srpska privredna komora AHK Srbija na pozivu.
 

 

 

Dan starogradjana

U ponedeljak ,14 novembra obeležen je  Dan starogradjana u širem smislu. U holu gradske opštine Stari Grad i skupštinskoj sali starogradjani su proverili svoje zdravlje ( šećer u krvi, pritisak, masnoću u organizmu), čuli korisne savete o prevenciji bolesti i očuvanju sluha
a poneki i dobili  vaučer za besplatnu proveru sluha. 
14. novembar je poznat kao Vraci. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" .
14 novembar je i svetski dan borbe protiv dijabetesa. 

 

Završetak zdravstvenih radionica " Novi početak"

U subotu 05 novembra održana je poslednja zdravstvena radionica iz ciklusa "Novi početak" sa temom odmor i mentalno zdravlje. Nadamo se da su vam četiri dvočasovna predavanja dr Darka Stankovića bila od koristi i pomogla u rešavanju svakodnevnih zdravstvenih nedoumica. Druženje sa našim članom stručnog tima, dr Stankovićem, neuropsihijatrom, možete nastaviti ponedeljkom u okviru psiholoških radionica " Svako ima pravo da bude srećan".
Info na :011/2630 791, 065/8089 351

 

Bahove cvetne esencije

Predavanje o BAHOVIM CVETNIM ESENCIJAMA održano je u petak 28. oktobra u prostorijama Kluba 50, Strahinjića bana 2. 
Na predavanju smo čuli: Šta su Bahove kapi i kako deluju? Ko ih je osmislio?U čemu su efikasne? Šta se dobija njihovom upotrebom?
Bahova cvetna apoteka pokriva sva mentalna stanja i sva negativna emotivna stanja
Na ovu temu govorila je Biljana Radojević, bahov praktičar.

 

Zanimljivi Balkan-Kremna

Drugo predavanje iz ciklusa "Zanimljivi Balkan" Predraga Grozdanića održano je u sredu 12. oktobra .
Ovog puta bilo je reči o Kremni: proročanstvu Tarabića, kamenju iz Kremna, prvoj srpskoj štampariji,Ćiri i osmici, vodi sa najvećom alkalnošću.. 
Predragovu priču o svemu ovome, upotpunili smo sa mnoštvom slajdova.

 

Novi početak

U nedelju 09. oktobra  započeli smo treći ciklus psihološko zdravstvenih radionica dr Darka Stankovića pod nazivom NOVI POČETAK. Program je zasnovan na osam principa: ishrana, vežbe, voda, sunčeva svetlost, umerenost, vazduh, odmor i mentalno zdravlje. Ciklus od 4 radionice u trajanju od 120 minuta odvijaće se tokom oktobra u prostorijama Kluba 50+/-. Na svakoj radionici obradjivaće se po dve teme.
Radionice su besplatne.

 

 

Savetovalište za kosu

Drage dame iz Kluba 50+/-, u SUBOTU 08. oktobra počelo je sa radom "Savetovalište za kosu". Savetovalište je BESPLATNO i podrazumeva: 
1.Besplatno savetovanje za jaku, zdravu i blistavu kosu. 
2.Besplatne usluge šišanja i feniranja po potrebi. Savetovalište vodi Gordana Milenov, frizer sa preko 40 godina iskustva. Budite lepe u 50+ 
Savetovalište se odvija u okviru prostorija Kluba 50+/-, Strahinjića bana 2, svake druge subote. 
Napomena: U Klubu nema uslova za pranje kose.

 

Smeh joga

U sredu 05 okobra započeli smo besplatne radionice smeh joge namenjene članovima Kluba 50+/-. Radionice obuhvataju vežbe disanja i istezanja kao i različite tehnike koje stimulišu smeh. Smeh joga je odlična alatka da ljudima pokaže gde im se radost sakrila i kako da je ponovo nađu i dalje neguju. I ne samo to, kada otkrijete svoju radost, bićete zdraviji, produktivniji i snažniji i sve to kroz najjednostavniju, ali ujedno i najmoćniju alatku na svetu koju svi mogu da koriste,smeh.
 

 

Izrada kutija za nakit

U sredu 05 oktobra započeli smo novi ciklus kreativnih radionica sa temom: Izrada kutija za nakit dekupaž tehnikom. Sledeća radionica planirana je za 19 oktobar. Od novembra kreativne radionice će se održavati SVAKE SREDE od 19h pod nazivom " Škola dekorativnog oblikovanja" , neizmenično za početnu i naprednu grupu. Na radionicama se koriste "Spektar" slikarske boje i materijali.
 

 

Radionice pletenja sa vunom

U sredu 05. oktobra počela je nova sezona radionica pletenja sa vunom- druženje, edukacija i zabava .Radionice su  besplatne .
 "Pletenje je disciplina stroga, ali prepuna zadovoljstava i postepeno pronicanje u njegove najveće tajne, usvajanje i pravilno primenjivanje njegovih pravila, prijatan je doživljaj koji podstiče na stvaranje i razmišljanje. Inače, kako bismo mogli objasniti ono zadovoljstvo, ono osećanje »oslobađanja« koje nas prožima kad vidimo kako, kao nekim čudom, ispod igala odjednom izrasta neki složeni bod koji je doskora bio samo mrtvo slovo na hartiji. obrazac prepun skraćenica..".

 

Radionice crtanja i stripa

U ponedeljak 03. oktobra započeli smo novi ciklus radionica crtanja i stripa. Na radionicama se želi podstaći diskusija o postavci kao najvažnijem aspektu crtačkog pristupa u kome je finalni rezultat posledica a ne cilj kao jedini važan detalj. Na radionicama možete čuti zašto je važno razgraničiti slikarski pristup crtanju i primenu na ilistraciju, animaciju i strip. Osim što će naučiti nešto novo, dobro ćete se zabaviti. Osim crtanja (animacija, strip, dizajn ), radionice imaju interaktivni pristup, tkz. pričaonice.Radionice su besplatne.
 

 

Obuka za rad na računaru

U nedelju, 02 oktobra, počela je besplatna obuka prijatelja Kluba 50+/. za rad na računaru. Savladavanjem osnovnih znanja rada na računaru svi polaznici povećaće svoje šanse za pronalazak posla, integraciju i participaciju u savremenom društvu. Uz rad na praktičnim primerima polaznici kursa će naučiti: rad sa prozorima-Windows, organizovanje podataka, njihovo brisanje, kopiranje i snimanje,, kako da obrade tekst u Wordu,, rad sa tabelama- Exel, kako da šalju i primaju elektronsku poštu (e-mail), kako da pretražuju i komuniciraju putem Interneta.
Obuka će trajati mesec dana. Kurs se realizuje zahvaljujući organizacionoj podršci NVO Stari grad 50+ i volonterskom radu članice Mire Kovačević, diplomiranog ekonomiste

 

Parliamo italiano 2

U subotu 1. oktobra nastavili  smo  realizaciju besplatnog kursa italijanskog jezika  namenjenog prijateljima  Kluba 50+/-. Program se realizuje pod nazivom " Parliamo italiano 2". Na program se prijavilo ukupno 48 polaznika, prijatelja Kluba 50+/- koji su podeljeni u tri grupe. Časovi će se održavati  2 puta nedeljno u trajanju od 60 minuta. Programom je obuhvaćeno ukupno 20 časova na kojima je planirano da polaznici savladaju   kompletan nastavni materijal  iz udzbenika  "Progetto italiano". Program vodi Jugana Marijanović, profesor italijanskog jezika i književnosti.
 

 

Zanimljivi Balkan

Predavanje Predraga Grozdanića o areheoloskim i ezoteričnim lokacijama u Bosni pod nazivom "Zanimljivi Balkan" održano je u sredu 28. septembra u prostorijama Kluba 50+/-. Predrag je govorio o otkrivenim piramidama, kamenim kuglama, podzemnim tunelima, tumulus Vratnicama itd. Postoje organizovane ture za posetu ovih lokaliteta, zainteresovani se mogu javiti za info direktno Predragu Grozdaniću
(putem mejla starigrad50plus@gmail.com potražite kontakt ). 
U okviru ovog ciklusa predavanja 12. oktobra pričaćemo o lokaciji Kremna , Tarabićima, Sarganskoj osmici kao fenomenu, Potpećkoj pećini, Zlakusi, manastiru Rujan.  Dobrodošli .

 

Šta je Qi Gong?

U ponedeljak 26 septembra u prostorijama Kluba 50+/- održano je predavanje Djendji Samarzije, alternativnog terapeuta o Qi gongu. Ći gong je veština, životno umeće upravljanja ćijem – silom koja je u osnovi svega živog i neživog. Ći je osnovni gradivni element Univerzuma pa i ljudskog organizma. Osnovna ideja i cilj praktikovanja ći gonga je povezivanje i napajanje sa tom silom, poboljšanje njegovog kvaliteta i protoka u organizmu i umeće usmeravanja – korišćenja u željene svrhe.
Praktikovanje Vežbi vitalnosti i zdravlja Qi gong počinje u SREDU 28. septembra u 10h u sali UK Parobrod i BESPLATNE su do 01. novembra
( termini SREDA I PETAK od 10h-11h) Dobrodošli :)

 

Tribina : Mentalno zdravlje ljudi zrelog doba

Tribina " Mentalno zdravlje ljudi zrelog doba" u okviru 14. Jesenjeg festivala zdravlja održana je u četvrtak 22. septembra u Klub sali Doma omladine . dr Darko Stanković , neuropsihijatar,  govorio je o prevenciji mentalnih oboljenja i tehnikama pravilnog disanja. Djendji Samardzija, alternativni terapeut , pojasnila nam je značaj praktikovanja Qi gong-a kao efikasne metode za redukciju stresa. dr. sci Vuk Stevanović, profesor fizickog vaspitanja i sporta, istakao je značaj fizičke aktivnosti i pravilnog unosa vode u prevenciji mentalnih poremećaja.
Moderator tribine bila je Jelena Žikić, dipl.filolog , izvršni direktor NVO Stari grad 50+.

 

Prezentacija sportskih i plesnih aktivnosti Kluba 50+/-

U četvrtak, 22 septembra,  u okviru 14. Jesenjeg festivala zdravlja,  prezentovali smo sportske i plesne aktivnosti  Kluba 50+/- :
Joga 50+
Vežbe vitalnosti i zdravlja Qi Gong
Medicinska gimnastika (zdravstveni fitnes) 
Plesna škola "Zlatne 50-te"
 

 

Promocija programskih aktivnosti Kluba 50+/-

U okviru 14. Jesenjeg festivala zdravlja koji je održan 23 i 24 septembra u Domu omladine  prezentovali smo s programske  aktivnosti u okviru Kluba 50+/- . Osim promocije sadržaja koji  utiču na kvalitetan , aktivan i zdrav života ljudi zrelog doba, u okviru promo štanda posetioci su uživali u degustaciji proizvoda na bazi aronije našeg donatora Rhea pharm doo iz Beograda.
Promocija NVO Stari grad 50+ odvijala se pod sloganom  PRODUŽITE ŽIVOT :)
Zahvaljujemo organizatoru, saradnicima, donatorima , sjajnim volonterima i svim posetioima Festivala zdravlja  na doprinosu i angažovanju da naš Stari grad ostane zauvek VEČNO MLAD :)

 

Donacija kompanije Rhea pharm d.o.o

Zahvaljujemo kompaniji Rhea pharm na donaciji u iznosu od 12000 dinara kojom su pokriveni troškovi štampanja majici za učesnike -članove NVO Stari grad 50+ na 14 jesenjem  Festivalu zdravlja. Kompanija Rhea pharm bavi se proizvodnjom preparata na bazi aronije, a po svom sveobuhvatnom blagotovornom dejstvu na kardio-vaskularno zdravlje ljudi kao i kod malignih stanja, ističu se Rhea pharm matični sokovi od aronije. Proizvodi kompanije Rhea pharm na bazi aronije u Srbijie je prepoznalo i zvanično registrovalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije kao preporučeni dodatak svakodnevnoj ishrani. PRODUŽITE ŽIVOT :)

 

Smeh joga na Kalemegdanu

Smeh joga 22 juna u Beogradu, na Kalemegdanu povodom Međunarodnog dana joge. Domaćin je bio NVO Stari grad 50+. Pridružili su nam se i dvoje divnih turskih državljana. Zahvaljujemo se Oliveri Radovanović iz Smeh joge Srbije , našoj članici Bosiljki Pavlović  i dugim smeh joga liderima koji su nam preneli dobre vibracije.
Širimo radost i ljubav :)

 

Salsa leto 2016

U toku predstojećeg letnjeg perioda u saradnji i podršku plesnog Kluba Fiesta realizovaćemo za članove Kluba 50+/-  potpuno besplatno učenje salse u periodu od 15 juna do 6 septembra.  Termini su: SREDA i PETAK od 16h (početna grupa) i 17h (napredna grupa)  prostor kluba Fieste, Golsvordijeva 13 (u suterenu). Dodjite u odeći i obući u kojoj se osećate opušteno i prijatno. Čekaju vas drage instruktorke Kaća & Iva.
Doterajte liniju za leto, popravite svoju koordinaciju i upoznajte nove ljude koji vole ples i dobru muziku. Program je namenjen i uskladjen potrebama ljudi zrele starosne dobi. Naučite najpopularniji društveni ples i uživajte na plesnim večerima gde svako igra sa svakim bez obzira na plesačko znanje ili godine. Prijave su obavezne na : 011/2630 791, 065/8089 351, Strahinjića bana 2 (ime, prezime i broj kartice) 
Vreme je za SALSA LETO 2016 :)

 

 

Predavanje Bojana M. Djukića

U sredu, 15. juna , Bojan Djukić, voditelj radionica crtanja i stripa u okviru Kluba 50+/- održao je interaktivno, audio-vizuelno predavanje u Galeriji RTS-a. Osim zbog obaveze za status samostalnog umetnika i učestvovanja na izložbi, Bojanovo predavanje bilo je na neki način i zaokruživanje druženja ponedeljcima  sa članovima Kluba 50+/-. 
Nove radionice u sezoni 2016/2017 počinju od septembra.

 

 

Konsultativni sastanak "Žene, mir i bezbednost"

Završni konsultativni sastanak o sadržaju Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 SB UN „Žene, mir i bezbednost“ (2016. -2020.) je održan u Beogradu, 10. juna 2016. godine u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije. 
Učesnici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da novi NAP pridaje veću važnost aktivnostima na lokalnom nivou. Glavni cilj novog NAP-a je poboljšanje bezbednosti žena kroz primenu Rezolucije 1325 SB UN u oblasti prevencije, učešća, pomoći i oporavka, kao i povećanje uključenosti žena u lokalnim zajednicama.
Na završnom konsultativnom sastanku je prisustvovalo oko dvesta pedeset istaknutih članova Vlade Republike Srbije, kao i predstavnika organizacija civilnog društva, medju kojima su aktivno uzeli učešće članovi NVO Stari grad 50+

 

Moć podsvesti

U sredu 01. juna  edukativni program namenjen prijateljima Kluba 50+/- u sezoni 2015/2016 završili smo predavanjem dr Darka Stankovića, člana stručnog tima NVO Stari grad 50+, sa temom " Moć podsvesti"
Na ovom predavanju Darko je zadirnuo u koren uzroka emocionalnih problma koji dovode do osećanja odbačenosti, otvarajući slušaocima svetao put potpunog emocionalnog isceljenja i zrelosti, sledeći dostignuća savremene psihologije i iskustva iz njegove prakse. 

 

Ći Gong na Kalemegdanu

Na otvorenom , na Kalimegdanu zavšavamo drugu sezonu vežbanja Ći Gonga u organizaciji Stari grad Klub 50+/-. Od septembra vas očekuju nove programske aktivnosti :) Pratite nas !

 

Kraj sezone radionica stripa

U ponedeljak 30 maja održana je poslednja radionica crtanja (stripa)  u sezoni 2015/2016 . Autor i voditelj radionica je Bojan M. Djukić, slikar i grafičar, član ULUPUDS-a. Bojan je imao želju da podstakne diskusiju o postavci kao najvažnijem aspektu svog crtačkog pristupa u kome je finalni rezultat posledica a ne cilj kao jedini važan detalj. Na radionicama smo čuli zašto je važno razgraničiti slikarski pristup crtanju i njegovu primenu na ilistraciju, animaciju i strip. Osim što su naučili nešto novo, polaznici su se i dobro zabavili. Osim crtanja (animacija, strip, dizajn ), radionice su imale interaktivni pristup, tkz. pričaonice. 
Novi ciklus radionica u sezoni 2016/2017 počinje 1 septembra. Radionice su BESPLATNE.Vidimo se ponovo nakon letnje pauze !

 

Završen plesni program u sezoni 2015/2016

U subotu, 28 maja održan je poslednji čas plesa članova Kluba 50+/- u sezoni 2015/2016. Ujedno plesači su obeležili i najdivniji dan naše drage članice Jelene Tripković " Kad neko ima stila, i veliki dar da raduje druge, a ja sreću da imam takvog instruktora plesa kao što je Marko Kovacevic onda rodjendanski buket izgleda ovako!!!  Hvala, od radosnog <3 "
Vidimo se u septembru !

 

Javni čas korisnika programa "Parliamo italiano"

U petak 27 maja u prostorijama Kluba 50+/- održan je javni čas korisnika programa “Parliamo italiano”. "Parliamo italiano", besplatni kurs italijanskog jezika pokrenut je na inicijativu 2 profesorke italijanskog jezika i književnosti Jugane Marjanović i izvršne direktorke Jelene Žikić , a realizovan odlukom članova Upravnog odbora NVO Stari grad 50+. Projektom je obuhvaćena edukacija polaznika o istoriji, kulturi i književnosti italijanskog naroda.
Na program se prijavilo ukupno 86 članova (prijatelja) Kluba 50+/-, a nastavu je pohadjalo njih 39 , 3 grupe x13 polaznika. Javnom času i dodeli diploma prisustvovalo je ukupno 19 polaznika. Program Parliamo italiano realizovan je u periodu od 12 marta do 22 maja 2016 godine, polaznici su pohadjali 20 časova u trajnju od 60 minuta. 
Program će se nastaviti ukoliko se prikupe sredstva za njegovu realizaciju. Na taj način omogućićemo besplatnu nastavu svim onim članovima koji nisu ušli u program u prvom krugu.

 

 

Javni čas polaznika nemačkog jezika

U petak 27. maja u prostorijama Kluba 50+/- održan je javni čas polaznika obe početne grupe nemačkog jezika. Javni čas je vodila profesorka Mirjana Marković, u prisustvu članova stručnog tima NVO Stari grad 50+ . Od 1. oktobra 2015 , 11 članova Kluba 50+/- započelo je program nastave nemačkog jezika., 7 njih je završilo ( 2 polaznika nivo A1.1 , 5 polaznika 30 juna završava nivo A1) . Po rečima direktorke Jelene Žikić polaznici su pokazali zavidan nivo znanja. Naučili su da se predstave, da kažu koliko su stari, šta su po zanimanju , čime se bave , odakle su, da objasne familijarni status. Naučili su i da postave pitanja na te odgovore. Znaju da objasne dane u nedelji, brojeve, mesece, delove dana i sve ostalo vezano za vreme, ali i to kroz fraze, odnosno iskazivanjem celih rečenica. Zaslužuju sve pohvale! Nakon "zvaničnog dela" polaznici su se opustili i družili uz malo posluženje. 01 og septembra počinju prijave za sezonu 2016/2017, nastava počinje 01. oktobra.
Vidimo se nakon letnje pauze :)

 

 

Javni čas polaznika engleskog jezika

U četvrtak 26. maja u prostorijama Kluba 50+/- održan je javni čas polaznika nastavnike engleskog jezika. Izvršna direktorka Jelena Žikić zahvalila se svim polaznicima, naročito onim "najhrabrijim" koji su došli na završni čas. Od 1. oktobra 2015 , 42 člana Kluba 50+/- započelo je program nastave engleskog jezika., 23 člana je završilo program, a 13 polaznika je prisustvovalo jučerašnjoj dodeli diploma. 
Javnom času osim članova NVO Stari grad 50 Jovanke Kalabe, profesorkeengleskog jezika i Jovane Poznan, koordinatora aktivnosti, prisustvovao je naš dragi specijalni gost "native speaker" iz Danske Kiran Dojl. U opuštenoj i veseloj atmosferi zaokružili smo vaš i naš rad u ovoj sezoni. Većina polaznika je sa nama već drugu godinu zaredom a očekujemo i da naredne godine nastavimo druženje. 01. septembra počinju prijave za sezonu 2016/2017, nastava počinje 01. oktobra. 
Odmarajte i uživajte u letnjoj pauzi :)
 

 

 

Kombinovane tehnike dekupaža

U sredu 25. maja održana je radionica "Kombinovane tehnike dekupaža". Dekorisanje držača za nakit i ešarpe, kombinovanjem više tehnika poput shabby chic, vintage i transfera na drvetu. Ovom radionicom zatvorili smo ciklus KREATIVNOG RADA u sezoni 2015/2016. U ime NVO Stari grad 50+ i člana stručnog tima Marijie Milanov , autorke radionica zahvaljujemo se svim dragim učesnicama na druženju i zajedničkom stvaranju. Nakon letnje pauze , čekamo vas u septembru sa novim kreativnim izazovima :)
Vaš Klub 50+/-

 

Završetak programa Parliamo italiano

U periodu od 12. marta do 22. maja realizovan je program Parliamo italiano-besplatni kurs italijanskog jezika za članove Kluba 50+/-. U okviru istog programa organizovan je i put u Italiju u periodu od 11-16 maja. Projekat je pokrenut na inicijativu dve profesorke italijanskog jezika i kniiževnosti Jugane Marjanović i izvršne direktorke Jelene Žikić, a realizovan odlukom Upravnog odbora NVO Stari grad 50+ . 
U nedelju 22 maja polaznici sve tri grupe uspeli su da rasplaču dragu profesorku Juganu Marijanovič. "Na putu po Italiji mislili su na mene i umeli da čitaju bilborde a znali su da "gli' ne znaci nista"
 

 

Obrnuti dekupaž na staklu

U sredu 11. maja  održana je kreativna radionica "Obrnuti dekupaž na staklu". Obrnuti dekupaž na staklu je zahtevnija tehnika u odnosu na osnovnu jer se postupci rada obavljaju obrnutim redosledom. To je jedna od varijanti tehnike dekupaža pomoću koje se mogu napraviti razni dekorativni i upotrebni predmeti.Učesnice su uspešno ovladale ovom tehnikom pri čemu su se i zabavile.

 

Svetski dan Taićija i Ći Gonga

Više godina unazad širom sveta obeležava se Svetski dan Taičija i Ći Gonga . Poslednje subote aprila u svim vremenskim zonama planete vežba se na otvorenom javnom prostoru i šalje poruka da je zajednička vežba dobra za zdravlje naroda. Organizacija Stari grad 50+ promoviše aktivan život ljudi u zrelim godinama i ove godine sa grupom Ći Gong Klub 50+/- učestvovala u ovoj manifestaciji zajedno sa klubovima "Osam" , Wu Long Gongfu i Beli Ždral. Vežbom smo dali svoj doprinos slanju i širenju pozitivne energije za nas i našu planetu Zemlju

 

Uskršnja kreativna radionica

U sredu 27. aprila u prostorijama Kluba 50 , Strahinjića bana 2 , održana je radionica "Ukrašavanje jaja dekupaž tehnikom". Za ovu tehniku korišćene su salvete sa različitim motivima. Nadamo se da su učesnice naučeno primenile i obradovale svoje ukućene u vreme radosnih vaskršnjih praznika .

 

Konsultativni sastanak Ministarstva prosvete i OCD

U ponedeljak 25. aprila Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije , u saradnji sa Ministarstvom prosvete , nauke i tehnološkog razvoja organizovala je konsultativni sastanak sa organizacijama civilnog društva na temu " Okviri za saradnju izmedju Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja i organizacija civilnog društva iz oblasti obrazovanja , nauke i istraživanja". Predstavnici Nevladine organizacije Stari grad 50+ prisustvovali su sastanku gde se izmedju ostalog govorilo i o značaju inovacija i celoživotnog učenja, itekako važnom segmentu rada naše organizacije, naročito u okviru projekta JOB Klub 50 + koji se odnosi na zaposljavanje i edukaciju ljudi preko 50 godina. Cilj sastanka bio je unapredjenje dijaloga sa organizacijama civilnog društva što NVO Stari grad 50+ prepoznaje kao značajn pomak i unapredjenje dijaloga civilnog (gradjanskog) i državnog (javnog )sektora. Uskoro sledi podrobniji izveštaj sa sastanka.

 

Jevremova ,ulica susreta 2016

Manifestacija "Jevremova - ulica susreta", koja se tradicionalno obeležava povodom praznika Cveti i dana opštine Stari grad, održana je u nedelju, 24. aprila. Sve organizacije koje imaju sedište na opštini Stari grad prikazale su svoje aktivnosti i delatnosti. Susreti su počeli od 11h , okupljanje članova i prijatelja oko pulta organizacije Stari grad 50+ . Prkosili smo kiši, uz zvuke salse, riblju čorbu, nastup horova , razigranih i veselih članova Kluba 50, starogradjani su uživali . 

 

 

Šta kaže broj ?

U sredu 20.aprila održana je prezentacija knjige "Šta kaže broj ? " autorke Jelice Gracin Janjić. Namera ovog rukopisa je da pokaže i dokaže da vrata sveta brojeva ne moraju nužno da budu otvorena samo za izabrane koji razumeju matematičke funkcije, formule i zakone. Knjiga je namenjena onima koji žele da prepoznaju i tumače poruke brojeva kojima smo okruženi u svakodnevnom životu i na taj način naprave prave izbore za svoje planove, želje i obaveze.
Jednostavnost brojeva (numerologija) omogućava nam da bolje sagledamo, razumeno sebe, našu okolinu i da sami odaberemo trenutak za akciju koja će nam doneti rezultate koje želimo. Knjiga ima praktičan cilj da nam ukaže kako da prepoznamo simboliku, značenje i moć brojeva u našem svakodnevnom životu

 

Radionica pletenja

Besplatne radionice pletenja su u toku!
Naše pletilje vredno rade pod budnim okom drage Bosiljke Pavlović.
Termin: SREDA 17h

Prijave na: 011/2630 791, 065/8989 351

 

Mozaik sa ljuskama od jaja

U susret predstojećim uskršnjim praznicima, u sredu 13. aprila , u prostorijama Kluba 50+/-, organizovali smo kreativnu radionicu : Mozaik sa ljuskama od jaja. Dame su uživale u svojoj kreativnosti izradjujući unikatni poklon, table za poruke. Sledeća kreativna radionica biće održana 27.aprila. Pratite nas...

 

Strip, umetnost ili zabava?

U sredu 06. aprila u prostorijama Kluba 50, Strahinjića bana 2 održana je interaktivna radionica: Strip, umetnost ili zabava. O stripu je govorio Bojan M. Djukić, slikar i grafičar, član ULUPUDS-a, u želji da podstakne diskusiju o postavci kao najvažnijem aspektu svog crtačkog pristupa u kome je finalni rezultat posledica a ne cilj kao jedini važan detalj. 
Na radionici smo čuli zašto je važno razgraničiti slikarski pristup crtanju i primenu na ilistraciju, animaciju i strip. Osim što su naučili nešto novo, polaznici su se i dobro zabavili емотикон smile
Ukoliko bude interesovanja, radionice će se nastaviti...pišite nam

 

Krakel, 28. mart 2016

U ponedeljak 28. marta na inicijativu članova kreativaca Kluba 50+/- , ponovljena je radionica sa temom KRAKEL, efekat ispucalosti. Krekel je dekupaž tehnika kojom se na predmetima prave pukotine, kojima se stvara efekat starine i otrcanosti, što ponekad predmetima udiše poseban duh, a ponekad i nedokučivu priču koja često može povećati samu njihovu vrednost...

 

Vreme je za salsu !

Sa radošću vas obaveštavamo da se naše aktivnosti proširuju sa još jednim atraktivnim programom SALSA PLES. Program je počeo u subotu 19. marta u 20.30h salsa veče, prvi koraci u sali UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a i besplatan je do kraja marta.
Reč o izuzetno strastvenom i energičnom plesu koji pojedinca ne ograničava strogo utvrđenim pravilima. Salsa pruža slobodu da izgradite svoj stil kombinovanjem izvornih kubanskih plesova , improvizujete i učestvuje u stvaranju nečeg novog . Nakon savladavanja standardnih koraka i osnovnih figura koje može naučiti svako ko poželi, otvaraju se i šire vidici salsa sveta. Takođe, za razliku od drugih plesova, salsu svako može da igra sa svakim i plesni partneri često se menjaju.Prilikom plesanja koriste se svi mišići počevši od onih na nogama koji dolaze do izražaja pri izvođenju koraka i figura, preko trbušnih prilikom njihanja kukova, pa sve do mišića ruku, ramena, grudi i onih vratnih koji se angažuju prilikom zauzimanja odgovarajućeg držanja. Salsa predstavlja i svojevrstan vid druženja ,zajedničkih putovanja ,a na taj način upoznaju se ljudi istih strasti i interesovanja

Potreban je minut da saznate šta vam je najbitnije u životu  !

Termini:
petak 17h popodnevna škola salse
subota 20.30h salsa večeri

 

 

Tribina : Vaš novi početak

U okviru Prolećnog festivala zdravlja 18. marta u tribinskoj sali Doma omladine održana je tribina članova stručnog tima i saradnika NVO Stari grad 50+ pod nazivom “Vaš novi početak” .
Na tribini su predstavljeni programi zdavih stilova života ljudi u zrelim godinama. Bilo je govora o zdravoj ishrani, vaznosti fizičke aktivnosti, štetnosti šećera, borbi protiv dijabetesa,, prevenciji različitih oboljenja , problemima gojaznosti. 
Jelena Žikić, izvršna direktorka organizacije Stari grad 50+ predstavila je programske aktivnosti udruženja.
Jovo Knežević, nutricionista, govorio je o programu hrono ishrane dr. Ana Gifing. Posebnu pažnju je posvetio štetnost šećera za naš organizam -tihi ubica.
Slavica Perić , joga instruktorka ukazala nam je na značaj fizičke aktivnosti nakon 50 godine.
Nažalost najavljena Maja Volk nije prisustvovala tribini zbog bolesti, ali podršku nam je dao njen životni učitelj Gruya.
Hvala svima koji su petak veče proveli sa nama 

 

 

XIII Prolećni festival zdravlja Beograd 2016

U petak 18.marta u revijalnom delu Festivala zdravlja u Beogradu na glavnoj bini predstavili su se članovi Stari grad Klub 50+/- sa programom:

• Vežbe zdravlja -Ći Gong
• Korektivna gimnastika
• Joga 50
• Plesni program

Zahvaljujemo se svim učesnicima, organizatorima i predivnoj publici na podršci.

Učinite nešto dobro za svoje zdravlje:
Postanite i vi prijatelj Kluba 50 +/- 

 

Dekorisanje staklenih predmeta

Kreativna radionica dekorisanje staklenih predmeta održana je u sredu 16.marta u prostorijama Kluba 50. Dekorisanje staklenih predmeta je metoda gde upotrebom različitih tehnika kao što su okamenjavanje kanapa u kombinaciji sa dekupaž tehnikom možemo napraviti razne dekorativne i upotrebne predmete. 

 

Come ti chiami ?

U subotu 12. marta  počeo je besplatni kurs italijanskog jezika u organizaciji Stari grad Klub 50+/- . Program "Parliamo italiano", besplatni kurs italijanskog jezika pokrenut je na inicijativu profesorke italijanskog jezika i kniževnosti Jugane Marjanović i članova stručnog tima NVO Stari grad 50+. Projektom je obuhvaćena i edukacija polaznika o istoriji, kulturi i književnosti italijanskog naroda.
Kurs je namenjen onima koji ne poseduju gotovo nikakvo znanje italijanskog jezika a do maja će naučiti da upotrebljavaju izraze i reči koje se često koriste, kao i da se predstave, postave neka uobičajena pitanja, govore o svojoj porodici ili poslu, obavljaju kupovinu, prijave se u hotelu, pitaju za put i slično. 
Prioritet za učešče u programu imaju oni polaznici, članovi Kluba 50, koji pokažu izrazitu motivisanost, želju i potrebu za učenjem italijanskog jezika, aktivnost u okviru Kluba , volonterski rad i zapažen doprinos u ostvarivanju ciljeva organizacije.

Prvi čas, upoznavanje polaznika "Come ti chiami " ?

 

Tara wellness kamp 8-14 mart

Zimski  sportsko-rekreativni wellness kamp,Tara, hotel “Omorika” ***, Kaludjerske bare. Prevoz udobnim turističkim autobusom, 6 noćenja sa punim pansionom , smeštaj u komfornim dvokrevetnim sobama sa terasom,  grupno vežbanje sa trenerom , fizioterapeutom , rešavanje konkretnog problema svakog učesnika:  bol u vratu, ledjima, itd., korišćenje hotelskog bazena, saune i teretane uz podršku instruktora-trenera, organizovani sportski programi.
Polazak grupe iz Beograda 8. marta . Željno iščekujemo prve utiske  :)

 

 

Osmomartovska radionica

U nedelju, 06.03.2016 god. u prostorijama Kluba 50 , održana je kreativna osmomartovska radionica za mame i ćerke ,bake i unuke.
Tema je bila izrada unikatnog poklona. Dekorisali smo keramičke saksije za cveće dekupaž tehnikom. Dekupaž je umetnicka vestina, koja predmetima daje potpuno nov i drugaciji , umetnicki izgled. Naučili smo da na jednostavan i zabavan način napravimo velicanstven i unikatan poklon. Za nama je jos jedna sjajno iskorišćena kreativna nedelja. Sledeća radionica zakazana je za 16. mart. Pratite nas !

 

Izvinite, koliko imate godina ?

Povodom predstojećeg 8. marta, "Pan teatar" se odlučio za divnu akciju namenjenu članovima Stari grad Klub 50. 
Pri kupovini jedne karte od 500,00 dinara , naši članovi su dobili  na poklon kartu za predstavu "Izvinite, koliko imate godina?".
Predstava je bila na repertoaru u subotu, 5.marta na Večernjoj sceni "Pan teatra". Reč je o komediji u pet slika, sa ciljem da nas uz glumu, muziku i ples zamisli da li je važno koliko imamo godina?! Predstava se bavi našim predrasudama i strahovima u odonosu na godine sa željom da uspostavi izgubljenu kulturu starenja, međugeneracijsko poštovanje i pomeri granice naših potreba i mogućnosti u predstojećim danima. 
Autor teksta je naša saradnica Radmila Pecija Urošević
 

 

Program O~PLETI

 

Novi ciklus radionica pletenja počinje u SREDU 09. marta u 17h u prostorijama Kluba 50, Strahinjića bana 2. Na radionicama ćete naučite osnove pletenja, dopuniti svoje znanje, upoznati se sa novim tehnikama i načinima finaliziranja proizvoda. Informisaćete se o statusu ručnog rada i njegovim inovacijama. Radionice su zamišljene kao vid druženja, zabave, kvaliteno iskorišćenog slobodnog vremena. Radionice su BESPLATNE. Mole se polaznici da ponesu svoje igle i vunice. Novim konceptom biće zadat zadatak ,koji treba završiti u peridu od 4 nedelje. Polaznici koji budu izostali sa više od polovine časova tokom meseca biće isključeni sa programa. Radionice vodi Bosiljka Pavlović . 
Prijave su u toku !

 

Dekorisanje gipsanih ramova

Kreativna radionica sa temom "Dekorisanje gipsanih ramova" održana je u sredu 02. marta u u prostorijama Kluba 50, Strahinjića bana 2.
Naučili smo upotrebu šablona, patiniranje i upotrebu reljefne paste.
Krerativne radionice se održavaju svake druge srede u prostorijama Kluba 50.
 

 

Snaga lekovitog dodira

U ponedeljak, 29.februara, održana je radionica pod nazivom: Reiki u svakodnevnom životu, snaga lekovitog dodira. 
Reiki je drevna energetska tehnika, popularna grana alternativne medicine, čija je dobrobit danas prepoznata, te je njeno praktikovanje u Srbiji odobrilo Ministarstvo zdravlja u svrhu unapređenja zdravlja i rehabilitacije. To je metoda kojom se kanališe i usmerava životna energija polaganjem dlanova na telo pacijenta. Pozitivni efekti primene reikija su: smanjenje napetosti, stresa, psihofizičko opuštanje, povećanje samoiceljujućih sposobnosti organizma, smanjenje bola, jačanje imuniteta, regulisanje nesanice, poboljšanje dejstva lekova i ubrzavanje procesa ozdravljenja kada se koristi uporedo sa metodama savremene medicine.
Radionicu su vodile reiki učitelji sa višegodišnjim iskustvom u primeni reikija i članovi Kluba 50+: Ljiljana Ilić i dr Gordana Palić Jevremović. Dr Gordana Palić Jevremović je govorila o medicinskom aspektu i svojim iskustvima u primeni reikija u svakodnevnoj ambulantskoj praksi. Ljiljana Ilić je takodje govoritla o svojim iskustvima ali i o tome kako reiki možemo primeniti u svakodnevici za pobošljanje kvaliteta života. 
Nakon teroijskog dela organizovana je i praktična primena kratkih reiki tretmana za sve prisutne.
Zahvaljujemo se voditeljima radionice kao i svim učesnicima.

 

Krakel efekat

U nedelju 21. februara, održana je radionica sa temom: Krakel efekat ispucalosti. Ovim smo završili osnovni nivo dekupaž tehnike.
Objava o novom terminu i programu kreativnih radionica sledi uskoro.
Pratite nas!

 

(Ne)radno Sretenje

Iako smo najavili da su 15. i 16 .februar neradni dani i da neće biti aktivnosti u Klubu 50 +/- , mi smo tokom praznika bili vredni. Organizovali smo akciju pod nazivom "Okrečimo da nam bude bolje i prijatnije ", zaštitivši se delimično od vlage postavljanjem zaštitnih gipsanih ploča. 
I u narednom periodu ćemo se truditi , da u skladu sa vremenom i mogućnostima oplemenimo prostor za što bolju i kvalitetniju realizaciju naših programskih aktivnosti.
Vaš Stari grad 50+

 

Nastup naših članica na Love & Spirit Fest-u

U ponedeljak,15. februara 2016. godine u Mikser Housu, održan je peti festival ljubavi i duhovosti. U okviru festivala nastupile su naše članice KLUBA 50 iz grupe Ći Gong -Vežbe zdravlja predvodjenje instruktorkom Valentinom Šljivić. 
Ukoliko želite i Vi da vežbate sa nama možete se pridružiti svakog 
Ponedeljka od 09h
Sredom i petkom od 10h
u sali UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

 

 

"Native speaker" na času engleskog jezika

U sredu ,10 februara gost i predavač u grupama Elementary i Intermediate bio je "native speaker" iz Irske gospodin Kiran D.
Pristup nastavi jezika definisan je kao aktivan, tj. kao pristup koji polaznike i profesore jezika prepoznaje kao učesnike u komunikativnom procesu u okviru različitih društvenih situacija u kojima oni obavljaju određeni broj aktivnosti. Te aktivnosti ne moraju uvek biti strogo jezičke, ali je poželjno da imaju funkciju neposrednog zadovoljenja potreba polaznika. To znači da komunikativne aktivnosti treba da se što više približe autentičnim aktivnostima učenika, koje će oni prepoznati kao sebi svojstvene.
Zato se trudimo da obezbedimo atmosferu poverenja i vedrine. Ovakav otvoren, fleksibilan metodski koncept, prilagođava se uslovima i ciljevima učenja jezika specifičnim za svaku grupu, može se konkretno definisati sledećim principima:
- Obrada onih sadržaja koji polazniku nešto znače, odnosno koji mu pomažu da se orijentiše u situacijama koje su mu do tada bile nove i nepoznate, i da pritom razvije novu perspektivu gledanja na sopstveno okruženje;
- Ohrabrivanje polaznika da učenju jezika pristupi savesno i aktivno;
- Podsticanje kreativnosti i slobodnog ophođenja na stranom jeziku;
- Decentralizacija nastave, tj. prenošenje aktivnosti sa nastavnika na polaznika 
- Kombinovanje udžbenika sa audio, video i elektronskim medijima;
- Organizovanje javnih časova, radionica, druženja sa izvornim govornicima (native speakers), koje polaznicima daju autentičan povod za korišćenje stranog jezika.

 

 

Kako usporiti starenje?

U petak, 05.februara u 19h u prostorijama Kluba 50, Strahinjića bana 2 , održano je  predavanje nutricioniste Centra za hrono ishranu Marije Stajić pod nazivom: "Kako usporiti starenje primenom programa dr. Gifing " 
Ordinacija dr Gifing (prvobitan naziv Anti Aging diagnostic Centar dr Gifing) postoji od 2003. godine. Nastao je kao dijagnostički centar koji se bavio anti age medicinom, odnosno usporavanjem procesa starenja.Tokom narednih godina, posvetili su se prevenciji i terapiji gojaznosti, metaboličkih sindroma i usmerili ka kompletnoj preventivnoj medicini. Program ishrane dr Gifing je patentiran 2007 godine, pod nazivom Hrono-nutricija dr Gifing.

 

Efekat reljefa

U sredu, 03 februara održana je kreativna radionica sa temom "Efekat reljefa" kombinovanjem više različitih tehnika; papir maše, scrapbook i povertex. Nova kreativna radionica biće zakazana za dve nedelje.

 

Upotreba papira u dekupaž tehnici

Kreativna radionica " Upotreba papira u dekupaž tehnici"  održana je u petak 22 januara u prostorijama Kluba 50

Tehnike:


 

 

Kako izbeći postpraznicnu depresiju?

U ponedeljak 18. januara razagovarali smo sa dr Darkom Stankovićem , psihoterapeutom na temu " Kako izbeći postprazničnu depresiju"

Bilo je razgovora o uzrocima I simptomima  postpraznične depresije tj. kako je prevazići?

Zima je godišnje doba sa najmanje sunčanih dana što svakako utiče na pad raspoloženja. Pritom, hladni dani utiču na to da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i imamo manje socijalnih kontakata, što takođe utiče na pad raspoloženja. U decembru većina oseti neku vrstu euforije, jer se bliže Božići, kod nas i dve Nove godine, slave, period godine kada smo češće u prilici da se opustimo, zabavljamo, osetimo slobodnim i rasterećenim. Euforija je stanje kada su hormoni dobrog raspoloženja povišeni, ali takvo stanje ne može dugo da traje i čim dođe do pada njihovog nivoa, osećamo se umorno, iscrpljeno. 

U svakom slučaju, nakon svega toga vraćamo se u svakodnevnicu umorni od preteranog uživanja u jelu i piću, od češćih porodičnih skupova i druženja nego što smo inače navikli. Trenutni pad energije koji doživljavamo kao „pad raspoloženja“, jeste proces adaptacije na svakodnevnicu nakon praznovanja.Tada je moguće da se aktiviraju takozvane disfunkcionalne misli ili „iskrivljena uverenja“ što dalje upravo utiče na doživljaj opisanih emocija, a koje ukazuju na depresivne simptome.

 

Stari Grad Klub 50 plus Info Stari Grad Klub 50 plus Stari Grad Klub 50 plus Klub Citalaca Stari Grad Klub 50 plus Travel Stari Grad Klub 50 plus Job